Pentru că tot vorbeam de feminism și intersecționalitate, ne gândeam la ce campanii avem în România. Printre care și campania celor de la E-Romanja „100 de Femei Rome pentru Centenar”. După cum se înțelege și din nume, este o campanie menită să promoveze modele feminine de success din comunitățile rome.

Campania spune poveștile a 22 de femei de etnie romă. Toate cele 22 de femei sunt implicate în acțiuni de voluntariat și advocacy prin care adresează principalele probleme cu care se confruntă comunitatea. De exemplu, printre cele 22 de femei am găsit-o pe Daniela Vlasceanu. Pe Daniela o știm ca activistă și fondatoarea a unei Asociații comunitare în Ferentari. Prin munca sa, Dana vrea să ajute copiii, dar și persoanele fără adăpost și consumatorii de droguri.

Credem că astfel de campanii sunt necesare înt-un spațiu cultural precum România, unde intoleranța și discriminarea sunt încă vizibile. Ce apreciem la campanie este nota personală prin poveștile și pozele celor 22 de femei. Prin simplitatea mesajelor, cititorul se poate regăsi sau poate empatiza cu povestea tinerelor.

Ca un minus, am spune că vizualul campaniei nu este pe căt de puternic ar fi putut fi. Lipsa de claritate a pozelor a redus impactul mesajului. În plus, text block-urile mari pot speria cititorii, pierzându-le atenția sau interesul foarte rapid.

Dacă inițiativa vă atrage, puteți să trimiteți propria poveste sau să recomandați poveștile unor modele feminine rome de activism pe care le știți pe site.

Leave a Reply